K. van Hees-Teuben, Lens Utrecht * D. Laan, Flevoziekenhuis * E. Tan, Erasmus MC

Myopie management: Elk kind is anders, n = 1

Door middel van casuïstiek op basis van wetenschappelijke onderbouwing gaan we tijdens deze sessie dieper in op de verschillende mogelijkheden om kinderen met myopie het beste te behandelen. Wanneer kiezen we voor optische interventie? Wanneer is er een indicatie voor atropine? En wanneer kunnen we nog even afwachten? Elk kind is uniek en niet elk kind zal myopie ontwikkelen, wel weten we dat myopie een wereldwijd groeiend probleem is waar de huidige coronacrisis geen beste invloed op heeft. Onze kinderen zitten meer dan ooit op hun laptop of tablet. De eerste cijfers uit Azië laten al zien dat de prevalentie van myopie onder 6-jarigen in 2020 driemaal hoger is dan in voorgaande jaren1. Doe mee met de interactieve quiz en krijg hiermee de nodige handvatten hoe het beste te werk te gaan. Word jij de next level optometrist die volgens de laatste stand van zaken advies en behandeling van myopie aanbiedt? https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2774808

CV

Karin van Hees-Teuben
Sinds 2010 is Karin afgestudeerd optometrist en sindsdien werkzaam bij Lens Utrecht en Arnhem. Hier combineert zij haar voorliefdes voor (vormstabiele) contactlenzen en myopie management. Sinds maart 2015 werkt zij, naast haar werk bij Lens, op de polikliniek Oogheelkunde van het Sint Antonius Ziekenhuis. Daarbuiten schrijft zij artikelen voor de ContactlensInside, spreekt zij regelmatig op congressen en is zij voorzitter van de Commissie Contactlenzen van de OVN. Deze commissie houdt zich bezig met de kwaliteitsontwikkeling op het gebied van contactlenzen voor optometristen.

Daisy Laan 
In 2016 studeerde Daisy af als orthoptist en Europees optometrist. Afgelopen september is zij begonnen met de master Klinische Gezondheidswetenschappen in Utrecht. Na de Post HBO Myopie cursus afgerond te hebben in 2017 is zij actief in de behandeling van myopie in het Flevoziekenhuis in Almere. Bij haar voormalige werkgever Ellerman Optiek te Almere heeft zij zeven jaar ervaring opgedaan in het toepassen van optische interventie van myopie en het aanmeten van medische contactlenzen. Sinds kort is zij algemeen bestuurslid bij de NVvO. Voor de commissie protocollen en richtlijnen van de NVvO heeft zij meegewerkt aan de ontwikkeling van de richtlijnen amblyopiebehandeling en druppelen voor refractie in cycloplegie. 

Emily Tan 
Sinds het afronden van haar opleidingen orthoptie en optometrie begin 2016, is zij werkzaam als orthoptist en optometrist bij het Erasmus MC waar zij de mogelijkheid heeft gekregen zich te specialiseren in myopie management. Samen met haar collega Jan Roelof Polling is zij verantwoordelijk voor de myopie polikliniek. Naast haar poliklinisch werk is zij tevens betrokken bij verschillende onderzoeken naar nieuwe behandelingen van het amblyope oog.