P. van Rossum MHOB en Dr. T.J.M. Blom (Hogenschool Utrecht)

Multifocale brillenglazen

Er bestaat nog altijd onder opticiens, optometristen en orthoptisten de misvatting dat multifocale glazen ernstige vertekeningen geven. Afbeeldingen op bijvoorbeeld het internet laten vaak multifocale glazen zien waarbij er opvallende vertekeningen en vergrotingen zichtbaar zijn. Het multifocale glas van vroeger is niet meer het multifocale glas van nu. In deze lezing zal nader ingegaan worden op de evolutie van multifocale glazen en op hetgeen een brildrager van de vertekeningen en vergrotingen merkt.
 
Een gevleugelde uitspraak in de praktijk wanneer een patiënt zegt dat zijn of haar nieuwe bril toch wel wat vreemd kijkt, is: “U moet er een paar weken aan wennen”. Maar is dat in alle situaties wel zo? In deze lezing zal stilgestaan worden aan welke zaken een brildrager kan wennen. Er wordt ook stil gestaan bij wat deze inzichten betekenen voor het aanmeten van multifocale glazen en het oplossen van eventuele problemen.

CV’s

Pascal van Rossum volgde tussen 1999 en 2004 de opleiding Optometrie aan de Hogeschool van Utrecht. Hij werkte in ’s-Hertogenbosch bij van Warmerdam Opticiens en in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook was hij werkzaam bij Lasik Centrum Zuid Nederland te Boxtel. Sinds 2007 is hij werkzaam bij de Hogeschool Utrecht als docent en verzorgt lessen op het gebied van geometrische optica, refractie, fysische optica, optica van oog & bril en gezichtsveldonderzoek. In 2013 heeft hij de master Human and Organizational Behavior afgerond.
 
Theo Blom werd geboren in 1952.
Tussen 1970 en 1974 volgde hij de optiekopleiding aan de Christiaan Huygensschool (thans Zadkine College) in Rotterdam.
Tussen 1974 en 1976 rekende hij lenssystemen door voor lenzenslijperij Stabilix in Den Haag.
Tussen 1976 en 1979 was hij werkzaam bij Optiek Specialist Biessels in Den Haag.
Tussen 1979 en 1985 studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden in de Biologie met als hoofdvakken Kleurenzienstoornissen, De RNA recombinatie van het retrovirus MS2, De signaal-transductieketen van auxine in tabaksplanten.
Tussen 1986 en 1990 deed hij onderzoek naar het transport van farmaceutische stoffen (alkaloïden) over celmembranen.
In 1991 promoveerde hij op dat onderwerp.
Was van 1992 tot 2005 werkzaam bij Koninklijke Visio als low vision specialist.
Was van 1995 tot 2017 verbonden aan de Hogeschool Utrecht als hogeschooldocent in de vakken: geometrische optica, fysische optica, optica van oog en bril, low vision, visuele ergonomie en visuele perceptie.
Was in 1997 één van de oprichters van de Vereniging voor Revalidatie bij Slechtziendheid.
Van zijn hand zijn diverse readers in geometrische optica, fysische optica, optica van oog en bril en het leerboek Slechtziendheid.