R. Beerten (optometrist FAAO FBCLA FIACLE)

Optometrie, contactlenzen en presbyopie, een drie-eenheid?!

Binnen onze optometrische werkzaamheden, hebben wij als optometrist ook een adviserende rol. Dit geldt zeker ook in het geval van de presbyope patiënt, een patiëntengroep die explosief groeit. Er zijn nogal wat mogelijkheden als het gaat om presbyopie correctie, denk maar aan multifocale brillen, contactlenzen maar ook multifocale implantlenzen.
 
De huidige presbyopen zijn niet meer te vergelijken met de vorige generaties. Was je vroeger oud op je vijftigste levensjaar, lijkt het leven daar nu te beginnen. Het zijn vaak actieve sporters, ze nemen deel aan allerlei cursussen en reizen volop de wereld rond. Door deze doorgaans actieve levensstijl stellen zij hoge eisen aan het gezichtsvermogen op alle afstanden. Een bril is dan niet altijd even handig en een oogoperatie is vaak niet de eerste keuze. Geen wonder dat er binnen deze groep grote interesse is voor contactlenzen.
 
Het ontwikkelen van succesvolle multifocale contactlenzen is voor de industrie dan ook een groot aandachtspunt. Inmiddels zijn er een scala aan presbyopie oplossingen in zacht, vormstabiel, Ortho-k en zelfs scleraal. In deze lezing worden de mogelijkheden, maar ook de grenzen verkend van wat u op het gebied van contactlenzen kunt bieden of adviseren aan uw presbyope patiënt.  
 
Zowel de intramurale en extramurale optometrist weet aan het einde van de lezing welke optische contactlensmogelijkheden er voor presbyopen zijn.

CV

Ron werkt als Professional Services Manager bij Procornea in Eerbeek sinds 1996. Hier speelt hij een belangrijke rol in productontwikkeling, support en training. Daarnaast is hij nog altijd in de contactlenzenpraktijk werkzaam. Ron geeft met regelmaat trainingen en lezingen betreffende contactlensgerelateerde onderwerpen in binnen en buitenland. Hij is betrokken bij Ortho-k en Myopia Control projecten in West-Europa en China.