R. van de Moolen & L. Hofstede

Project ‘Eerstelijns oogzorg’ in Twente:  ‘Meer oog voor kansen’ OVN 2019


Substitutie van de oogzorg in Twente, dat is wat wij met dit project willen bereiken. De optometrist inzetten, als een filter tussen de huisarts en de oogarts. In de regio Twente, en in grote delen van Nederland, is een tekort aan oogartsen. De vergrijzing van de bevolking neemt verder toe en daardoor ontstaan lange wachttijden voor een oogheelkundig onderzoek. De daarbij behorende stijging van de zorgkosten zorgt ervoor dat er een verandering moet komen in het zorglandschap. Door deze ontwikkeling is er in samenwerking met Menzis in 2016 gestart met de pilot ‘Meer oog voor kansen’. Bij deze pilot zijn een optometrist, een huisarts en een oogarts betrokken. Doordat de pilot na het eerste jaar succesvol bleek, is er samen de huisartsenorganisatie THOON een projectgroep opgericht. Graag geven wij inzicht in de inhoud van dit project alsmede de resultaten van het afgelopen jaar.

CV

Robert van de Moolen, 43 jaar, is werkzaam in de oogzorg sinds 2000 en afgestudeerd in 2003 als optometrist aan de HU. Op dit moment is hij werkzaam in het Medisch Spectrum Twente en bij een eerstelijns oogzorg praktijk, Oogzorgcentrum Twente (OZCT). Daarnaast ook betrokken bij de projectgroep.
 
Laura Hofstede, 30 jaar, is begonnen met de studie voor opticien in Zwolle en afgestudeerd in 2010. Vervolgens heeft ze Optometrie in Utrecht gestudeerd en haar diploma behaald in 2014. Laura is werkzaam als optometrist in een optiek winkel. Ze is betrokken als optometrist in de pilot ‘Meer oog voor kansen’ en is nu ook deelnemer van de projectgroep.