Drs. M. Veenstra, M. Lamme & N. Brand

Mydriatica in de 1e lijn

Het gebruik van diagnostische farmaca is een zeer krachtige tool om een goede optometrist te zijn. Maar waar moet je op letten om ook veilig te kunnen druppelen? Het gebruik van mydriatica brengt een (klein) risico met zich mee. Als optometrist dien je de voor- en nadelen van druppelen (of juist níet druppelen) tegen elkaar af te wegen. Om de juiste keuze te maken heb je de anamnese en eventueel een aanvullend onderzoek nodig. Wanneer je deze afweging goed maakt, is een veilig - en voor de zorgvraag van jouw patiënt/cliënt meest geschikt - optometrisch onderzoek mogelijk.
Marc Veenstra zal deze afweging belichten vanuit de werking van de diagnostische farmaca op het autonome zenuwstelsel. Nelleke Brand en Martine Lamme zullen dit vanuit de klinische richting en casuïstiek toelichten. 

CV’s

Nelleke Brand, Msc
Nelleke Brand is in 2008 afgestudeerd als optometrist aan de Hogeschool Utrecht en in 2014 heeft ze haar Master Clinical Optometry aan de City University in Londen afgerond.
Vanaf 2008 is ze docent bij de Oogzorgopleidingen van de Hogeschool Utrecht, waar ze lessen in klinische optometrie geeft in jaar 2 en 3. Ook is ze zowel begeleider als examinator van de afstudeeronderdelen van de opleiding Optometrie bij het uitvoeren van onderzoek en klinisch redeneren.
 
Drs. Marc Veenstra
Marc Veenstra heeft Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn afstudeerrichtingen waren functionele anatomie en inspanningsfysiologie. Na zijn afstuderen is Marc les gaan geven aan de opleidingen Optometrie en Orthoptie. Hij geeft onder andere les in anatomie en fysiologie, algemeen voor het lichaam en specifiek gericht op het oog.
 
Martine Lamme, Boptom
Martine Lamme heeft in 2010 het diploma Optometrie gehaald. Na een aantal jaren werken in het ziekenhuis is ze sinds 2017 docent. Ze geeft in het eerste en tweede jaar les en begeleidt studenten tijdens de interne stage in de kliniek. Daarnaast volgt ze sinds september 2018 de (pre)master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals (UU).