A. de la Llama (Alrijne Ziekenhuis, EyeData.net)

Analyse van resultaten bij refractiechirurgie en contact 

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 180.000 mensen een cataractoperatie, de verwachtingen van de patiënten zijn telkens hoger en willen meer onafhankelijkheid van de bril, wat vanzelfsprekend is voor patiënten na refractieve chirurgie.
 
Hoeveel de resultaten uitstekend zijn, zijn ze niet perfect en iedereen is mee eens dat iedere oogarts zijn eigen resultaten moet analyseren. De NOG heeft een kwaliteitsregister waar de oogartsen de nationale resultaten kunnen zien en worden dijkwijls ondersteund door optometristen. Sinds vorige jaar kunnen ze ook hun eigen resultaten downloaden voor verdere analyse.
 
Wat valt er te analyseren en hoe wordt dit gedaan?
 
In deze lezing zal ik bespreken niet alleen hoe visus en refractie worden geanalyseerd maar ook hoe kan iedereen zijn eigen gegevens gemakkelijk analyseren en communiceren aan de hand van de standard grafieken om resultaten te reporteren en mijn eigen ontwikkeld programma RSG by EyeData.

CV

Angel de la Llama studeerde in 1992 af als optiek in Terrasa, Barcelona en in 1996 in Granada als optometrist. In de jaren 90 heeft hij gewerkt in de optiek. In 2000 komt hij naar Nederland, in 2010 werkt hij 3 jaar in Care Vision als optometrist waar hij begin zich te verdiepen in statistiek en programmering en sinds 2013 werkt hij voor het Alrijne ziekenhuis. In 2014 sticht hij EyeData.net en begint de ontwikkeling van het programma Refractive Surgery Graphics (RSG) waarvan een full working demo is te vinden in https://eyedata.shinyapps.io/RSGdemo/