E. van der Worp

Cursus Corneatopografie
KLEUR BEKENNEN

Corneatopografen zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. In zowel de diagnostiek als in de aanpassing van lenzen zijn ze onmisbaar geworden. Het lezen van een topografiemap is echter als het lezen van een boek in een vreemde taal: je weet wel wat er staat, maar weet je ook wat het betekent? Deze workshop laat zien hoe een topografiemap gelezen kan en moet worden, welke soorten topografen er zijn en hoe deze het beste te gebruiken zijn: het is de gebruiksaanwijzing van een corneatopograaf (welke niet altijd meegeleverd wordt bij aanschaf van het apparaat).
 
Uit de enorme hoeveelheid gegevens die een corneatopograaf produceert: welke data is zinvol en bruikbaar? Hoe kan topografiedata gebruikt worden om beter lenzen aan te passen? En wat levert het op? Meer draagcomfort? Minder verstoring van de cornea?
Maar ook: hoe herken ik een normaal oog van een keratoconus oog. En hoe kan ik een pellicide marginale degeneratie onderscheiden van een keratoconus?

De term ‘corneatopografie’ dekt eigenlijk niet de lading: we zouden eigenlijk in termen van ‘anterieur oculair oppervlak topografie’ moeten denken: kunnen we de vorm van het oculaire oppervlak in de limbales zone, en anterieure sclera, ook meten en/of inschatten? En kunnen we deze informatie gebruiken voor het aanpassen van lenzen met een grotere diameter, zoals scleralenzen en zachte lenzen?

CV

Eef van der Worp heeft zijn opleidingen optiek en optometrie respectievelijk gevolgd aan de Christiaan Huygensschool in (Rotterdam) en de Hogeschool van Utrecht en is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. Hij is fellow van de American Academy of Optometry, fellow van the International Association for Contact Lens Educators, fellow van de BCLA (British Contact Lens Association) en van de Scleral Lens Education Society en erelid van de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlens Specialisten). Voor diverse optiekbladen schrijft hij columns en artikelen. Daarbij is hij eindredacteur van een aantal digitale contactlens gerelateerde nieuwsbrieven, waaronder het Nederlandstalige Contactlens Nieuws Nederland. 
Hij is adjunct-professor aan the University of Montreal University College of Optometry (CA) en adjunct-assistant professor bij Pacific University College of Optometry (USA). Eef is associate editor van het BCLA journal Contact Lens & Anterior Eye, en zit in diverse (inter-)nationale congrescommissies.