R. Beerten (Procornea)

Orthokeratologie: Droom of nachtmerrie?

In 2002 zijn we in Nederland serieus gestart met orthokeratologie (Ortho-k). Een toen voor Nederland nog nieuw fenomeen in de contactologie.  ‘s Nachts lenzen dragen, overdag scherp zien zonder bril of contactlenzen. De introductie van Ortho-k betekende ook de introductie van een andere werkwijze. Er werden door de industrie voor het eerst strikte eisen gesteld aan contactlens-aanpassers, protocollen en voorlichting. Orthokeratologie werd in de harten gesloten van menig aanpasser, consumenten waren razend enthousiast en het aantal Ortho-k dragers nam spectaculair toe. Nederland groeide uit tot een rolmodel op Ortho-k gebied. Inmiddels is het 2019, naar schatting zijn er 80.000 tevreden Ortho-k dragers in Nederland. Toch krijgt het glimmende imago hier en daar wat doffe plekken. Met name de oogartsen luiden de noodklok over het risico van Ortho-k, ofwel de toename van het aantal infecties door “nachtlenzen”. Is dit terecht? De literatuur is duidelijk; onder gecontroleerde omstandigheden is Ortho-k veilig. “Gecontroleerd” is hier het kernwoord. Wat zien wij als gecontroleerd? Is hier consensus over? En hoe leggen we dit vast en zorgen we voor regulering? Om dit te realiseren is samenwerking en heldere communicatie onmisbaar. Met Oogheelkunde, met brancheverenigingen, met elkaar én met contactlensdragers. Ongeacht bij wie je als consument in de stoel komt moet de kwaliteitsstandaard en informatie gelijk zijn. Dit is niet alleen belangrijk, dit is hun recht. Door kwaliteit te waarborgen, kunnen wij voor velen die droom van overdag vrijuit bewegen zonder bril of lenzen blijven realiseren. 

CV

Ron Beerten, Optometrist FAAO FBCLA FIACLE
Ron ronde zijn optiekopleiding in 1983 af aan de Christiaan Huygens School in Rotterdam. Hij begon zijn carrière bij de Koninklijke Marine waar hij als onderzoeker meewerkte aan verschillende contactlenzenstudies voor defensie. In 1986 specialiseerde hij zich in contactlenzen en low vision bij verschillende ziekenhuizen in Nederland. In 1988 volgde een dienstverband bij Visser Contactlenzen Praktijk in Nijmegen waar hij zich onder andere specialiseerde in de aanpassing van contactlenzen op medische indicatie. Daarnaast was hij betrokken bij FDA - studies en klinische testen voor de contactlenzenindustrie. In 1996 behaalde Ron zijn diploma Optometrie aan de Hogeschool in Utrecht. In het zelfde jaar werd hij Fellow of the American Academy of Optometry, in 2006 Fellow of the BCLA en in 2013 Fellow of IACLE.
Ron werkt bij Procornea in Eerbeek sinds 1996, vanaf augustus 2017 als technisch directeur. Hij speelt hij een belangrijke rol in productontwikkeling, support en training. Daarnaast geeft hij, met regelmaat, trainingen en lezingen betreffende contactlens gerelateerde onderwerpen in binnen en buitenland.