Marco van Beusekom (BOptom, FIACLE)

Beyond the fit?

Discomfort is al decennialang de belangrijkste reden voor contactlensdragers om te stoppen en terug te gaan naar de bril, of een andere manier van correctie te zoeken zoals refractieve chirurgie. Dit ondanks vele ontwikkelingen in materialen, onderhoud en vervangfrequenties van contactlenzen. De afgelopen jaren zijn we ook gedoken in de vorm van het voorsegment en hebben gekeken naar de relatie tussen deze vorm en de contactlens zelf. Hieruit is naar voren gekomen dat ongeveer 20-25% van de contactlensdragers mogelijk een andere lens nodig heeft dan de standaard aangeboden lenzen, maar dit impliceert ook dat 75-80% met het huidige aanbod “aangemeten” zou kunnen worden. Is de pasvorm dan werkelijk het enige wat het comfort van de contactlens bepaald, of moet dit worden gezien als enkel de basisvoorwaarde?
In deze lezing gaan wij u meenemen naar de keuzes die u allemaal kunt maken naast de contactlens vorm. Welke zaken spelen een belangrijke rol in de comfortbeleving van de klant, maar misschien nog belangrijker; wat gaan we tegenkomen in de tijd? Eenmaal “aangemeten” houdt het niet op voor de contactlens en de drager. Hoe houden we iemand op het juiste pad en wat is daarvoor nodig? Wij kunnen zeer veel keuzes maken naast de vorm van de contactlens die minimaal zo belangrijk zijn, zo niet belangrijker. We gaan hierbij ook kijken naar het wetenschappelijk bewijs wat er is over al deze aspecten, en vertalen dit in praktische tips over hoe we nog meer comfort kunnen genereren voor onze klanten.

CV

Marco van Beusekom volgde de optiekopleiding aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam, waar hij in 1985 afstudeerde. Daarna volgde hij de (mbo) opleiding Optometrie eveneens in Rotterdam en vervolgens de opleiding tot contactlensspecialist in Haarlem. In januari 2002 studeerde hij af aan de Hogeschool van Utrecht afdeling Optometrie.
Vanaf begin jaren ’90 heeft hij zich helemaal toegelegd op het aanmeten van contactlenzen en heeft hij ervaring opgebouwd met het aanmeten van lenzen voor cosmetische toepassingen, maar ook toepassingen voor medische indicaties. Sinds 2011 werkt hij voor Johnson & Johnson Vision Care als Professional Affairs Manager Benelux. In de afgelopen 20 jaar heeft hij vele lezingen gegeven over de toepassing van contactlenzen en praktijk management in zowel Nederland maar zeer zeker ook internationaal. Hij is een veel gevraagd spreker op diverse internationale congressen en heeft naast de lezingen ook vele artikelen geschreven over het onderwerp contactlenzen.
Marco van Beusekom is bijzonder lid van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG), bestuurslid van de stichting NCC en grondlegger van het NCC-congres, waarvan hij nu nog de rol van scientific director vervult. In 2008 ontving hij het erelidmaatschap van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC) voor zijn rol binnen de promotie van de contactlens en zijn werk voor het NCC en Podium Cornea & Contactlenzen. In 2017 ontving hij de Jan Kok penning voor zijn bijdrage aan de promotie van contactlenzen en het contactlensonderwijs in het algemeen.