​Dr. M.E.J. van Velthoven (Universiteit van Amsterdam)

Diagnostiek maculadegeneratie

De beeldvormende technieken die gebruikt worden om de diagnose maculadegeneratie te stellen zijn langzaam aan het verschuiven. Vroeger werd de diagnose natte maculadegeneratie hoofdzakelijk op basis van het fluorescentie angiogram gesteld. Dit is, zeker in de perifere praktijk, aan het verschuiven naar de OCT. In de nabije toekomst zal hier ook de OCT-angiografie een belangrijke rol in gaan spelen. Voor droge maculadegeneratie is de OCT-scan een goed begin. Echter, in geval van ernstige geografische atrofie, is autofluorescentie onmisbaar. Met name in de opvolging van patiënten.
Om aan de basis te beginnen zullen eerst de belangrijkste kenmerken van maculadegeneratie bij conventionele fundusfotografie de revue passeren. Vervolgens worden de verschillende bevindingen bij fluorescentie en indocyanine groen angiografie besproken. Tot slot komen de typische OCT-kenmerken bij zowel droge als natte maculadegeneratie aan bod.
Het is hoe dan ook belangrijk een goed begrip te hebben van de typische bevindingen voor maculadegeneratie. Maar misschien nog wel belangrijker is het om ook kennis te hebben van oogheelkundige beelden die kunnen lijken op maculadegeneratie, maar het niet zijn. Ook hier zal kort aandacht aan besteed worden.

CV

Na haar opleiding Geneeskunde aan de universiteit van Utrecht is Dr. Mirjam van Velthoven in 2002 gestart met een promotieproject aan de Universiteit van Amsterdam, in het Academisch Medisch Centrum. In 2006 verkreeg zij haar graad als doctor met de verdediging van haar proefschrift, getiteld: “En-face Optical Coherence Tomography of the Retina”, welke onder meer publicaties in Retina, American Journal of Ophthalmology en Progress in Retina and Eye Research bevat. In 2008 ontving ze hiervoor de ‘F.C. Donders-onderscheiding’. Ze volgde haar opleiding tot oogarts aan het Academisch Medisch Centrum, en rondde die in maart 2011 af. Aansluitend werd zij fellow Uveitis en Medische Retina in Het Oogziekenhuis Rotterdam, waar zij sinds september 2012 werkzaam is als oogarts binnen dit specialisme. Ze is actief betrokken bij klinisch onderzoek over Optische Coherentie Tomografie en Uveitis.