Drs. E. Kreps, staflid Oogziekten aan het Universitair Ziekenhuis van Gent

Keratoconus en de weg naar betere patiëntenzorg in 2021

Lange tijd waren de behandelingsmogelijkheden voor patiënten met keratoconus relatief beperkt. Het natuurlijk verloop van de aandoening kon niet beïnvloed worden – behoudens het ontraden van oogwrijven. De optische correctie van keratoconus was voornamelijk beperkt tot een brilcorrectie bij milde gevallen, het aanpassen van corneale lenzen bij matige vormen en een penetrerende corneatransplantatie bij ernstige vormen.
 
In de afgelopen twee decades zijn in de traditionele aanpak grote veranderingen opgetreden. Dankzij corneale crosslinking hebben we nu een behandeling die de natuurlijke progressie van de aandoening kan afremmen. Ook de mogelijkheden qua optische correctie zijn substantieel toegenomen dankzij de vooruitgangen in designs van zowel corneale, maar ook hybride en zeker sclerale lenzen. Verschillende refractieve chirurgische opties zijn momenteel beschikbaar en ook de lamellaire corneale chirurgie heeft zijn plaats weten te veroveren in de afgelopen twee decades.
 
Deze talrijke opties bieden een reeks mogelijkheden voor de oogzorgverlener en de patiënt, maar leveren ook wat meer keuzestress op: wanneer hoor je patiënten tegenwoordig te verwijzen naar de oogarts? Welke contactlens is tegenwoordig eerste keuze voor een keratoconus patiënt? Wanneer is nu precies crosslinking aangewezen?  
 
In deze uiteenzetting zal een kritische blik worden geworpen op de recente vooruitgangen binnen de zorg voor keratoconus en een route uitgestippeld worden om zich een weg te banen in het veranderend zorgaanbod.

CV

Elke O. KREPS, MD, is op heden staflid Oogziekten aan het Universitair Ziekenhuis van Gent. Na de basisopleiding tot oogarts aan de Universiteit van Gent en bijkomende opleidingen in Zwolle, NL en Sheffield, UK, spitst ze zich actueel voornamelijk toe op inflammatoire oogaandoeningen en voorsegment pathologie. Ze is tevens verbonden aan het Visual Optics Lab Antwerp (VOLANTIS), een organisatie van Universiteit Antwerpen toegewijd aan onderzoek binnen visuele optica, biometrie en corneale ectasie.