Marleen Veldt, Veldt Orthoptie

MiYOSMART: 6 jaar resultaten en combinatie therapie met atropine

Uit het dubbelblind gerandomiseerd onderzoek door Lam et al. (2019) onder 160 Chinese kinderen (8-13 jaar), waarbij MiYOSMART vergeleken is met enkelvoudige glazen, blijkt dat de groei van aslengte met gemiddeld 60%geremd wordt en de myopie progressie (SE) met gemiddeld 59%.  

Na dit succesvolle onderzoek is inmiddels ook het zesjarig follow-up onderzoek afgerond. 90 kinderen hebben deze studie voltooid, die onder invloed van COVID in vier groepen zijn verdeeld:
- Groep 1 heeft gedurende 6 jaar MiYOSMART glazen gedragen, 
- Groep 2 heeft MiYOSMART gedragen en na 3.5 jaar enkelvoudige glazen,
- Groep 3 heeft 2 jaar enkelvoudige glazen gedragen en daarna MiYOSMART,
- Groep 4 heeft de eerste 2 jaar enkelvoudige glazen gedragen, daarna MiYOSMART tot 3.5 jaar en daarna weer enkelvoudige glazen. 
Uit de studie blijkt dat de remming van de myopie en de aslengte gedurende 6 jaar aanhoudt. De gemiddelde myopie progressie (SE) is 0.15D per jaar en de gemiddelde toename van de aslengte 0.1mm per jaar in de groep die gedurende 6 jaar MiYOSMART hebben gedragen. Er is geen rebound effect waargenomen. 

De ontwikkelingen op het gebied van myopie management blijven doorgaan, zo wordt er nu ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van combinatietherapie. Uit real world data bij caucasian ogen is er gekeken naar de effectiviteit van atropine lage dosis, MiYOSMART en de combinatie van deze therapie├źn. Uit dit onderzoek blijkt dat beide therapie├źn effectief zijn, maar samen nog sterker effectief zijn. Bij een hoog risicoprofiel kan er direct gestart worden met een combinatietherapie. Er zijn geen nadelige effecten van deze combinatietherapie waargenomen. 

CV

Marleen Veldt, Veldt Orthoptie
Marleen Veldt is afgestudeerd orthoptist en heeft een Bachelor of Health aan de Hogeschool Utrecht afgerond in 2010. Ze heeft ruim 10 jaar ervaring als extramuraal werkende orthoptist in de optiek en is werkzaam als intramuraal werkende orthoptist in het Oogcentrum Noord-Holland. Het Oogcentrum Noord-Holland is een innovatieve zelfstandige kliniek, waar op het gebied van myopie management ruime ervaring is met zowel optische als farmaceutische interventies. Daarnaast adviseert en ondersteunt zij, vanuit haar bedrijf Veldt Orthopie, HOYA Lens Nederland bij de introductie en follow-up van MiYOSMART brillenglazen.