Imke Jacobs, BSc optometrist

Voorkomen van contactlens drop-out als gevolg van droge ogen discomfort 

In deze sessie over droge ogen volgen we de route die je als cliënt en optometrist doorloopt wanneer klachten van droge ogen het dragen van contactlenzen beïnvloedt. 
Contactlenzen zijn een geweldige uitvinding om geen bril te moeten dragen, waar miljoenen mensen inmiddels van genieten. Helaas zijn comfortproblemen de voornaamste reden om te stoppen met het dragen van contactlenzen. Droge ogen zorgen voor een verminderd comfort en kunnen door meerdere factoren ontstaan, zoals de gezondheid, omgevingsfactoren, interactie met het materiaal en de traanlaag, schoonmaakvloeistof, de pasvorm of het lenstype. Tijdens deze voordracht wordt met behulp van casuïstiek besproken hoe een optometrist droge ogen kan behandelen bij contactlenzen. 
Het achterhalen van de oorzaak van de droge ogen klachten is niet altijd makkelijk. Vaak is er al veel geprobeerd qua materiaal en lenskeuze, maar ligt het aan de traanfilm. Ook zijn cliënten niet altijd even gemotiveerd om zelf thuis aan de slag te gaan om de droge ogen aan te pakken en daardoor het contactlenscomfort te verbeteren. Daarom is een stappenplan voor het uitsluiten van factoren handig, maar is ook voorlichting heel belangrijk om de behandeling van droge ogen te laten slagen. Als de cliënt begrijpt waarom ooglidhygiëne (verwarmen, massage, poetsen) en druppelen noodzakelijk zijn, is de kans dat de therapie werkt vele malen groter.  
Deze lezing geeft een stappenplan met welke punten de optometrist zou kunnen nalopen bij droge ogen en contactlenzen. Daarnaast is communicatie en voorlichting over de oorzaak van het discomfort van de contactlenzen heel belangrijk voor een effectieve behandeling van droge ogen.  

CV

Imke Jacobs, BSc optometrist
Imke Jacobs, optometrist, heeft decennialange ervaring in de optiek en besloot medio 2022 volledig de overstap te maken naar de tweede- en derdelijns zorg. Ze werkt sinds 2014 bij Zuyderland Eyescan oogheelkunde en sinds vorig jaar maakt zij deel uit van team Visser Contactlenzen, waar zij zich mag specialiseren op het gebied van medische contactlenzen. Verder zit zij in de Contactlenzen Commissie van de OVN, waar gewerkt wordt aan protocollen en bijscholingen over contactlenzen. Ook is zij auteur voor het Contactlens Inside magazine. Haar resterende vrije tijd besteedt zij graag aan volleybal, crossfit, fietsen en het Bourgondische Limburgse leven.