Eef van der Worp, optometrist

Rode vlaggen en beleid bij infectie en trauma van de cornea

In eerste instantie zullen we het hebben over rode vlaggen bij (contactlens gerelateerde) rode ogen. Er zijn vele redenen voor rode ogen en het komt er op aan om de meer onschuldige oogkwalen te onderscheiden van de gevreesde infectieuze keratitis. Hier speelt u als optometrist een cruciale rol: een snelle herkenning van een infectieus probleem (bacterie, amoebe of schimmel) en het onmiddellijk doorsturen naar de oogarts kunnen het verschil maken voor het behoud of verlies van gezichtsscherpte of zelfs van het oog.

Gerichte vragen in verband met het verloop van de klachten en symptomen zijn nodig om de diagnose te oriënteren. We bekijken samen hoe belangrijk een systematisch oogonderzoek is. Begrippen zoals conjunctivale versus ciliaire roodheid en infiltratie versus ulceratie zullen opgefrist worden.

In een tweede luik bespreken we oppervlakkig trauma van de cornea met als voorbeelden een stofdeeltje in het oog en een erosie van de cornea. De rode vlaggen moeten hier uitgezet worden om het onderscheid te maken wanneer er trauma is waarbij de cornea (of de sclera) geperforeerd is en de patiënt hoogdringend naar het ziekenhuis gestuurd moet worden.
Doelgroep van deze voordracht zijn alle optometristen die betrokken zijn in de zorg voor patiënten buiten de oogartspraktijk. Die kunnen hun praktische kennis over rode ogen en trauma updaten.

CV

Eef van der Worp, BOptom, PhD, FAAO, FIACLE, FBCLA, FSLS


Eef van der Worp is spreker, schrijver en onderzoeker, runt een onafhankelijk educatie- en researchbureau in Amsterdam op het gebied van contactlenzen en oogzorg en is verbonden aan de University of Montreal University College of Optometry (CA) en Pacific University College of Optometry (Oregon, USA)
 
Heeft zijn opleidingen optiek en optometrie respectievelijk gevolgd aan de Christiaan Huygensschool in Rotterdam en de Hogeschool van Utrecht in Utrecht. Hij is in 2008 gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op het onderwerp 'Corneal Desiccation in Rigid Gas Permeable Contact Lens Wear'. 
 
Eef is fellow van de Americam Academy of Optometry, life fellow van the International Association for Contact Lens Educators, fellow van de BCLA (British Contact Lens Association) en van de Scleral Lens Education Society, en is erelid van de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging voor Contactlens Specialisten).
 
Voor diverse optiekbladen schrijft hij columns en artikelen, en is de eindredacteur van een aantal digitale contactlens gerelateerde nieuwsbrieven. Eef is ook board member van Contactlens & Anterior Eye (Journal of the BCLA). Tevens zit hij in de congrescommissie van een aantal internationale congressen, waaronder het Global Specialty Lens Symposium (US).