Michaella Sas, BOptom

Contactlensbeleid bij trauma en infecties van de cornea

In deze sessie zal de centrale vraag zijn is: wat kan een juist aanpasbeleid zijn wanneer de cornea anders is dan een doorsnee gezond orgaan? Denk aan lenspassing bij corneale littekens, irregulair astigmatisme, of irisproblematiek. En hoe dien je om te gaan met contactlens gerelateerde complicaties? Als optometrist of contactlensspecialist is het belangrijk om goed te weten welke typen contactlenzen er na trauma en infecties van de cornea kunnen worden aangepast. Het gaat immers om een uitgebreid scala aan verschillende lenzen met enorm veel parameters. Ook de problemen die tijdens het dragen van de contactlens kunnen ontstaan, moeten bekend zijn bij de specialist. Het aanmeten van contactlenzen bij dergelijke complexe oogaandoeningen kan een onderdeel vormen van het behandeltraject bij een trauma of infectie.

Het beleid voor het dragen van contactlenzen bij een specifieke indicatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Ook kunnen er contra-indicaties zijn voor contactlens dragen na trauma en infecties van de cornea. Duidelijke communicatie naar de cliënt is hierbij essentieel. Een goede samenwerking met de oogheelkunde en andere disciplines is tevens van groot belang. In deze maakbare wereld, waarbij de consument steeds meer verwacht van de zorgverlener, lopen we soms toch tegen de grens van ons kunnen aan. Naast het vinden van de meest geschikte lens spelen acceptatieproblemen en angsten ook een rol bij de kans van slagen. Tijdens deze sessie wordt aan de hand van casuïstiek dieper ingegaan op bovenstaande zaken. 

CV

Michaella Sas, BOptom
Michaella Sas, BOptom, is sinds 1990 werkzaam binnen de optiekbranche. In 2010 begon ze als specialist bij Visser Contactlenzen. Op diverse locaties in Nederland, waaronder academische ziekenhuizen en oogzorgklinieken, past zij contactlenzen op medische indicatie aan. Haar specialisaties zijn scleralenzen, lenzen bij kinderen en baby’s en bijzondere medische indicaties. Michaella is lid van de Visser Journal Club, een groep collega optometristen die regelmatig bij elkaar komen om de nieuwste literatuur op het gebied van contactlenzen door te nemen, bespreken en te delen. Ook geeft ze regelmatig lezingen in het binnen- en buitenland over contactlenzen op medische indicatie, scleralenzen en droge ogen.