L. van der Star, Optometrist bij Netherlands Institute for Innovative Ocular surgery (NIIOS), Melles Hoornvlieskliniek Rotterdam

Minimaal invasieve behandelopties voor progressieve keratoconus

Keratoconus (KC) is een van de meest voorkomende multifactoriële cornea-aandoeningen ter wereld, en is vaak asymmetrisch en bilateraal. De aandoening wordt gekarakteriseerd door progressieve corneale (para)centrale stromale verdunning, verlittekening en protrusie. De corneale veranderingen gaan gepaard met irregulair astigmatisme, glare en vermindering in de kwaliteit van zien. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de visuele eisen van de patiënt, zijn er verschillende opties ter behandeling van KC. Van oudsher is de visuele rehabilitatie een belangrijke pijler, terwijl het afremmen van KC-progressie en/of het afvlakken van de cornea (eventuele contactlensintolerantie voorkomend) door respectievelijk UV-crosslinking en intra-corneale ringsegmenten in de afgelopen jaren populair zijn geworden ter behandeling van milde tot gevorderde KC. Voor de behandeling van vergevorderde KC werd een aantal jaar geleden door het NIIOS de intrastromale Bowman layer (BL) transplantatie geïntroduceerd. Deze behandeling is recentelijk verder ontwikkeld door het BL-transplantaat in plaats van ‘in’ de cornea, ‘op’ de ontvangende cornea te plaatsen, dus in zijn normale ‘anatomische’ positie. In deze presentatie zal een praktisch overzicht worden gegeven van de verschillende behandelmogelijkheden voor KC. Hierbij zullen verwijscriteria, indicaties, mogelijk- en onmogelijkheden, resultaten en de nazorg per ingreep aan bod komen.

CV 

Lydia van der Star is werkzaam als optometrist bij het NIIOS (Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery), een onafhankelijke tertiaire verwijskliniek met als bijzonder aandachtsgebied, de ontwikkeling en/of verbetering van verschillende technieken voor corneatransplantaties. Haar werkzaamheden omvatten patiëntenzorg van Melles Hoornvlies kliniek, assisteren bij de laminaire keratoplasiek, Bowman layer transplantaties en UV-Crosslinking behandelingen. Verder is Lydia onderdeel van het NIIOS wetenschappelijk onderzoeksteam, waarin ze sterk betrokken is bij de Bowman layer projecten voor progressief Keratoconus en andere corneatransplantatie-technieken.