Je hebt een goedlopende zaak met gekwalificeerde optometristen. Eigenlijk wil je wel meer zorg gaan bieden, bijvoorbeeld omdat er een tarief in het verschiet ligt voor de optometrische zorg, óf omdat je weet dat oogartsen in jouw regio enorm lange wachtlijsten hebben en je weet dat eerstelijns optometrie een snellere oplossing biedt voor je klant.
Je hebt op dit congres gehoord dat de tijd rijp is voor eerstelijns optometrische zorg en wat de juridische randvoorwaarden zijn. Maar waar te beginnen? Want huisartsen gaan niet uit zichzelf ‘ineens’ verwijzen. En hoe zullen de oogartsen het vinden dat je zorg bij hen weghaalt? Vinden klanten het goed om jouw patiënten te worden? En die zorgverzekeraars: wat vinden die eigenlijk belangrijk? Er zijn veel stakeholders die een motiverende óf belemmerende rol kunnen spelen.
In deze lezing ga ik je laten zien waar je allemaal aan moet denken en geef ik tips over hoe je een regionaal project kunt aanpakken zodat het een succes wordt. Dat gaat van het bijeenbrengen van de benodigde partijen tot het zorgen voor een goede infrastructuur en declaratie. Zo praktisch mogelijk en met veel gelegenheid tot het stellen van vragen.
Drs. Monique Hugens
In haar lange carrière als beleidsmedewerker en projectleider in de eerstelijnszorg en als manager in diverse ziekenhuizen (waaronder Het Oogziekenhuis Rotterdam), heeft Monique veel ervaring opgedaan met innovaties op het grensvlak van eerste- en tweedelijn. Als zelfstandig adviseur en projectleider begeleidt ze nu professionals en organisaties in het bedenken, voorbereiden en implementeren van o.a. Juiste Zorg op de Juiste Plek projecten, in nauwe samenwerking met alle partijen in een regio. Zij heeft twee eerstelijns oogprojecten succesvol geïmplementeerd - in Rotterdam en Zoetermeer - en deelt graag haar ervaringen en tips met de leden van de OVN.