HOYA: M. Veldt, orthoptist Oogcentrum Noord-Holland

Miyosmart: een innovatief brillenglas bij myopie progressie

MiYOSMART is een innovatief brillenglas met D.I.M.S. technologie (Defocus Incorporated Multiple Segments) ontwikkeld door HOYA in samenwerking met de Polytechnic University in HongKong. Tijdens hun wetenschappelijk onderzoek naar het principe van ‘myope defocus’ ontdekte PolyU dat progressieve myopie afgeremd kan worden door tegelijkertijd een scherp zicht en een constante myopie defocus te creëren. MiYOSMART heeft een centrale optische zone (9.4mm) en meerdere defocus segmenten (S+3.50). Deze technologie maakt het mogelijk dat er tegelijkertijd scherp zicht en myope defocus aanwezig is. Het glas maakt hierdoor positief gebruik van het fenomeen homeostase, waarbij de aslengte beïnvloed wordt door de positie waar het beeld geprojecteerd wordt ten opzichte van het netvlies. Wanneer de positie van het geprojecteerde beeld permanent vóór het netvlies valt, wordt de aslengte normaliter korter. Dit wijst erop dat het gelijktijdig projecteren van beelden vóór en op het netvlies een positief effect kan hebben voor de aslengte en de progressie van myopie.

Uit dubbelblind gerandomiseerd onderzoek door Lam et al. (2019) onder 160 Chinese kinderen (8-13 jaar), waarbij MiYOSMART vergeleken is met enkelvoudige glazen, blijkt dat de groei van aslengte met gemiddeld 60% geremd wordt en de myopie progressie (SE) met gemiddeld 59%. Ook is er gekeken of MiYOSMART invloed heeft op de visuele functies als visus, accommodatie, oogstand en stereopsis. Hier zijn geen significante verschillen aangetoond in vergelijking met enkelvoudige glazen. Het glas wordt door alle deelnemers goed verdragen.

Er zijn verschillende effectieve behandelingen tegen myopieprogressie en er zijn verschillende factoren die bijdrage aan de ontwikkeling van myopie. Voor iedere patiënt zou er dan ook individueel gekeken moeten worden welke behandeling het beste bij de patiënt past. MiYOSMART is door zijn effectiviteit, veiligheid en niet-invasief een goede behandelmogelijkheid in de strijd tegen myopie progressie.

CV

Marleen Veldt is afgestudeerd Orthoptist bachelor of health aan de Hogeschool Utrecht in 2010.  Zij is werkzaam als intramuraal werkende orthoptist in het Oogcentrum Noord-Holland en heeft ruim 10 jaar ervaring als extramuraal werkende orthoptist in de optiek.