OVN scholing contactlenzen: Hygiëne in de contactlenspraktijkOp maandag 4 november organiseert de Commissie Contactlenzen van de OVN een scholing over één van de belangrijkste aandachtspunten om complicaties bij het dragen van contactlenzen te voorkomen: hygiëne.
 
“Waarom moet ik mijn lenzen anders behandelen? Ik doe het al jaren zo en ik heb nooit last.” Hoe vaak heeft u deze al in uw praktijk gehoord? Iedereen met een beetje levenservaring weet dat veranderen ingewikkeld is. Gewoontegedrag speelt hierbij een belangrijke rol. Eenmalig ander gedrag vertonen is niet genoeg. Om blijvend te veranderen moeten we streven naar nieuwe gewoontes die we kunnen volhouden. Maar juist dát is nu zo moeilijk voor elkaar te krijgen. Gedragsonderzoek laat zien dat zelfs het ontwikkelen van hele eenvoudige gewoontes gemiddeld al meer dan twee maanden kost.
 
Vaak willen contactlensdragers pas hun gedrag aanpassen als er complicaties zijn geweest. Denk maar eens aan iemand die zijn lenzen pas handmatig is gaan reinigen ná die vervelende ontsteking. Voor een drager zonder klachten zullen we als professionals met een sterk en eenduidig verhaal moeten komen om ervoor te zorgen dat ze hun lenzen op de juiste manier gaan verzorgen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat deze gedragsverandering bij onze cliënten gaat plaatsvinden?
 
Daarnaast dienen we ook kritisch te kijken naar ons eigen handelen. Wij zijn ook gewoontedieren die sommige dingen al jaren op dezelfde manier doen. Want het gaat toch goed? Toch lijkt er een trend te zijn in onder andere de toename van Acanthamoebe infecties bij het dragen van lenzen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze trend doorbreken en de kans op infecties zo klein mogelijk kunnen maken?
 
Tijdens deze scholingsavond zal antwoord gegeven worden op al deze vraagstukken. 

Datum: Maandag 4 november 2019
Locatie: Optiekcentrum Houten, Voorveste 2
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Kosten leden: € 35 incl. btw
Kosten niet-leden: € 55 excl. btw 
Accreditatie wordt aangevraagd

Programma

19.00 – 19.30 uur Inloop  
19.30 – 19.35 uur Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN Opening
 
19.35 – 19.50 uur Johan Franken, optometrist Het belang van handhygiëne bij het dragen en aanpassen van contactlenzen.
19.50 – 20.05 uur Imke Jacobs, optometrist Zou het dagelijks vervangen van de lenshouder de oplossing zijn ter voorkoming van complicaties?
20.05 – 20.30 uur Merel Kanters, optometrist De invloed van vloeistoffen en materialen op contactlenscomplicaties.
20.30 - 20.45 uur Pauze
 
Pauze
 
20.45 - 21.30 uur Thijs Biemans, senior adviseur  Op welke wijze kan gedragsverandering invloed hebben op de compliance bij contactlensdragers?


Klik hier om je in te schrijven. Aanmelden kan tot en met 31 oktober a.s.

Inschrijving kan alleen via een iDeal-betaling voldaan worden. Komt u van buiten Nederland neem dan contact met ons op via info@optometrie.nl . 
 


Lees verder