Drs. F. Gebrandy (OMC Amstelland)
Floater Laser Treatment (FLT)
Hoewel FLT al 30 jaar bestaat begint het bestaan van deze behandeling nu pas bij het grote publiek bekend te worden.
Voor de optometrist is het van belang te weten wat FLT is, welke glasvochttroebelingen behandeld kunnen worden met laser, wat de risico’s zijn en welke nazorg nodig is.
De meest bekende indicatie is de ring van Weiss, maar er zijn vele andere soorten floaters die behandeld kunnen worden. Het is mede daarom van belang om goed te weten hoe je floaters het best kunt beoordelen.
Risico’s zijn in ervaren handen zeldzaam. Letsel van retina of lens is in ervaren handen erg zeldzaam. Het voornaamste risico is een verhoging van de oogdruk. Deze is over het algemeen tijdelijk. Wel raden we de patiënten aan om de oogdruk te laten meten één a twee weken na de behandeling en idealiter ook na langere tijd (na één jaar en twee jaar). Ablatio’s zijn erg zeldzaam (<0,5%). Het succespercentage hangt af van het type floater. De patiënt-tevredenheid is over het algemeen hoog. Bij een analyse uit 2013 was van 146 patiënten 86% tevreden over het resultaat van FLT.
Te behandelen onderdelen: wat is floaterlaser, indicaties, risico’s en nazorg. Floaters in beeld krijgen tijdens fundoscopie van het glasvocht.
CV
Oogarts Feike Gerbrandy heeft een eigen oogkliniek in Diemen, OMC Amstelland. Hij heeft zich als één van de eersten gespecialiseerd in het laseren van floaters en is op dit gebied de meest ervaren specialist van Europa. De meeste Nederlandse (academische) ziekenhuizen hebben patiënten verwezen voor evaluatie naar Diemen. In toenemende mate krijgt hij ook verwijzingen van optometristen uit het hele land. Na de eerste verwijzing volgen er regelmatig meer.