Iedere optometrist komt in zijn praktijk wel mensen tegen met klachten van droge ogen, en iedere optometrist is in staat een onderzoek te verrichten om diagnostiek en zelfs soms een behandeling voor te stellen. Maar hoe kunnen we nu zorgen dat er geen onderling verschil is in de kwaliteit van de zorg die wij als optometristen leveren? Een landelijke norm, vastgelegd in een richtlijn, bepaalt waar de zorg aan moet voldoen. Richtlijnen helpen optometristen vervolgens om het eigen handelen (wetenschappelijk) te onderbouwen en zorgvragers weten wat zij kunnen verwachten. Maar ook verwijzers, zoals huis- en oogartsen, weten waar het onderzoek aan voldoet, wat een goede basis is voor samenwerking. Tenslotte zal in de nabije toekomst de huisarts de patiënt met klachten van droge ogen naar de optometrist in plaats van naar de oogarts sturen bij Juiste Oogzorg op de Juiste Plek.
Droge kost? Absoluut niet! In deze presentatie vertel ik waarom de OVN deze richtlijn opzet, wie erbij betrokken zijn en wat het je als optometrist gaat opleveren waardoor je met nog meer nieuwsgierigheid naar het resultaat uitkijkt.
Simone Stad, MSc optometrist
Met ruim 35 jaar ervaring in vele facetten van ons vak in binnen-en buitenland, werkt Simone nog iedere dag met heel veel plezier als consultant, trainer en mentor. Ooit is zij als opticien begonnen waarna haar passie voor contactlenzen ontstond. Ook is zij voor de optometrie gegaan wat haar een prachtige aanvulling in kennis en vaardigheden bracht. Zij is nieuwsgierig en geïnteresseerd in nieuwe ideeën en inzichten. Een leven lang leren is wat haar iedere dag weer met nieuwe energie doet starten. Haar kennis en ervaring delen in workshops en als mentor is waar zij haar energie uit haalt. Om ons beroep verder op de kaart te zetten, zet zij zich in voor de OVN in de werkgroep waar we de richtlijn voor droge ogen opzetten.