Webinar: Diep Leren en Zien - Artificial Intelligence
Geautomatiseerde, snelle en grootschalige computer-ondersteunde diagnose voor medische beelden is een realiteit geworden. De grootste doorbraak is Deep Learning, een tak van de Kunstmatige Intelligentie. Toepassingen vinden we in de radiologie, pathologie, en natuurlijk ook in de oogheelkunde. In dit webinar zal worden ingaan hoe zo’n diep neuraal netwerk werkt, en diverse voorbeelden uitwerken.
Een belangrijke toepassing is screening voor diabetische retinopathie aan de hand van fundus opnamen. Het RetinaCheck project, geleid door TU/e, is een Nederlands-Chinese samenwerking om in Noord-Oost China een grootschalige screening op te zetten. In China heeft een alarmerende 11.6% van de bevolking diabetes-2, door o.a. genetische en life-style factoren. In het project zijn detectoren voor een rijke suite van kwantitatieve retinale biomarkers ontwikkeld, zoals de automatische bepaling van micro-aneurysmata, drusen en exudaten, vaat-diameters, arterio-veneuze ratio, fractale dimensies en vertakkingspatronen. Met deep learning bleek het mogelijk om de aanwezigheid van DR en diabetes goed te voorspellen.
De vele lagen in een diep neuraal netwerk lijken sterk op de lagen in het visueel systeem. Er vind steeds meer een kruisbestuiving plaats tussen deze computer- en biologische gebieden, wat wederzijds leidt tot onverwachte inzichten. Daarnaast is het brein ongelooflijk energie-efficiënt. In het webinar zullen ook een paar voorbeelden besproken worden die laten zien dat we nog veel kunnen leren van het brein, en eigenlijk pas aan het begin staan van de kunstmatige intelligentie revolutie.
Spreker CV
Bart ter Haar Romeny is emeritus professor van de TU Eindhoven, Biomedische Technologie. Opgeleid in de Toegepaste Fysica (TU Delft), een PhD in de neurowetenschappen (Utrecht) en als klinisch fysicus in de Radiologie (UMCU) heeft hij een leven lang gewerkt in de medische beeldanalyse (oncologie, cardiovasculair, hersenchirurgie, oogheelkunde t.b.v. diabetes). Zijn team ontwikkelde wiskundige methoden die sterk geïnspireerd zijn door moderne bevindingen in de neurofysiologie van visuele perceptie en deep learning. Zijn andere passie is onderwijs. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Patroonherkenning en Beeldverwerking.
De scholing is mogelijk gemaakt door Santen. Santen werd in 1890 opgericht in Japan en is één van de oudste farmaceutische bedrijven dat zich enkel focust op de oogheelkunde en is marktleider in Azië. Santen is al bijna 20 jaar actief in Europa en is voortdurend bezig haar positie te versterken middels expansie en innovatie zodat alle patiënten en professionals toegang kunnen krijgen tot hun productportfolio. Op dit moment bieden zij in Nederland behandelingen aan voor glaucoom, droge ogen en allergische conjunctivitis.
Datum: 4 november 2020
Tijd: 19:30 – 20:30 uur
Kosten: geen
ADAP accreditatie: is aangevraagd
Klik hier om je in te schrijven. Aanmelden kan tot en met 1 november a.s.