De grote contactlenscomplicatiequiz

In deze quiz nemen we je mee in de wereld van contactlenzen. We testen je kennis over complicaties, droge en rode ogen door middel van een interactieve quiz. Ben jij degene die de hoofdprijs in de wacht sleept?
 
Als optometrist zijn wij vertrouwd met de klacht van droge ogen bij de lensdragers. Dit is immers een van de meest frequente klachten met een grote kans op lens drop out. Echter kan roodheid van één of beide ogen veel meer oorzaken hebben. Bij deze klacht speelt de optometrist een belangrijke en cruciale rol: een snelle herkenning van een infectieus probleem en het onmiddellijk doorsturen naar de oogarts kan het verschil maken tussen het behoud of verlies van gezichtsscherpte of zelfs van het oog. De optometrist moet zijn kennis dus altijd paraat hebben.

Er zijn vele redenen voor rode ogen. Het komt erop aan dat de optometrist de rode ogen weet te onderscheiden van een infectieuze keratitis. Welke M veroorzaakt nu welke K? Test je kennis en schaaf deze bij in deze lezing van Imke Jacobs en Karin Teuben.

Doelgroep van deze quiz zijn alle aanpassers van contactlenzen, alsmede optometristen die betrokken zijn in de zorg voor patiënten met hoornvliesaandoeningen. Zij krijgen de kans om hun praktische kennis over complicaties bij contactlenzen en mogelijkheden bij contactlenzen te updaten.

 
CV 

Imke Jacobs
Imke Jacobs rondde in 2014 de verkorte opticien/manager opleiding af en besloot vervolgens om met de deeltijd optometrie opleiding te starten. In september 2018 behaalde zij haar optometrie diploma en is sindsdien werkzaam in zowel de eerste als tweede lijn oogzorg.  Haar liefde voor contactlenzen en binoculair zien kan zij uitoefenen bij Jongen Opticiens & Optometrie en daarnaast is zij ook werkzaam op de poli oogheelkunde van Zuyderland Eyescan. Begin dit jaar is zij aangesloten bij de werkgroep van de OVN Commissie Contactlenzen om mee te denken over nieuwe protocollen voor contactlensaanpassers. In haar vrije tijd volleybalt ze graag én lust wel een speciaal biertje.
 

Karin Teuben
Karin Teuben voltooide in 2010 haar studie optometrie aan de Hogeschool Utrecht en is sindsdien werkzaam bij Lens Utrecht en Lens Arnhem. Hier combineert ze haar passies voor (vormstabiele) contactlenzen en myopie management. Ook neemt ze de stagebegeleiding en de training van (nieuwe) collega’s voor haar rekening. Sinds 2015 versterkt ze, naast haar werk bij Lens, ook regelmatig de poli Oogheelkunde van het Sint Antonius Ziekenhuis. Sinds september 2018 is ze voorzitter van de OVN Commissie Contactlenzen. Deze commissie houdt zich onder andere bezig met het opstellen van protocollen voor het dragen van contactlenzen. Naast haar passie voor ogen is ze fanatiek hardloopster met een voorliefde voor ultramarathons.