Geplaatst op: 06-10-2021

Webinar: Waar moet mijn verwijsbrief aan voldoen?

6 oktober 2021 | Webinar Mijn cliënt moet naar de huis- of oogarts verwezen worden, waar moet mijn verwijsbrief aan voldoen?

Het is belangrijk dat verwijzing door de optometrist van zijn cliënt naar de huis- en/of oogarts soepel en adequaat verloopt om zo de continuïteit van zorg goed te borgen. In de praktijk zien we echter dat veel optometristen het opstellen en verzenden van verwijzingen een belasting vinden. Ook de ontvanger, de oogarts, ondervindt vaak problemen: het bericht is onvoldoende duidelijk over de gevraagde zorg en nazorg, het bericht is te uitgebreid om snel essentiële zaken te vinden, zoals de vraagstelling of een antwoord, of het bericht komt pas nadat de arts de cliënt al heeft gezien. Ook komt het voor dat de verwijzer geen AGB-code heeft waardoor de cliënt problemen heeft het consult van de oogarts vergoed te krijgen. Tijdens dit webinar zullen oogarts Peter Lansink, werkzaam in Medisch Spectrum Twente, en optometrist en orthoptist Amy Rijkers, eigenaar Altena Optiek in Woudrichem, aan de hand van casussen al deze aspecten aan bod laten komen.

Om substitutie van zorg te bespoedigen is het soms wenselijk om de verwijzing van de huisarts naar de oogarts in het ziekenhuis of ZBC te veranderen naar een verwijzing naar de optometrist binnen dezelfde zorginstelling. Welke juridische gevolgen heeft deze verandering voor zowel de optometrist als de huisarts, als door middel van triage door de optometrist het ingezette beleid van de huisarts veranderd wordt? 
Wat zijn op grond van regels over privacy de juridische aandachtspunten bij een verwijzing, als je voor een verwijzing vanuit de eerstelijn naar de oogarts geen gebruik maakt van een digitaal verwijssysteem?
Onze vaste adviseur Annemarie Smilde, jurist bij VvAA, zal deze vragen beantwoorden en neemt ons mee in de juridische wereld van de gezondheidszorg zodat jij na deze lezing op de hoogte bent van jouw juridische positie in de oogzorgketen.
Tijdens dit webinar worden theorie en praktijk met elkaar verweven. Na het volgen ben je weer helemaal op de hoogte van de juridische en inhoudelijke criteria van een verwijsbrief. Een webinar dat geen optometrist mag missen! 

Programma

19:30 19:35 Opening Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN  
19:35 20:20 Waar moet mijn verwijsbrief aan voldoen? Peter Lansink, oogarts en Amy Rijkers, optometrist en orthoptist  
20:20 20:50 Wat zijn de juridische kaders bij verwijzen? Annemarie Smilde, jurist  
20:50 21:00 Vragen en afsluiting Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN  

Datum: 6 oktober 2021

Aanvang: 19.30 uur - 21.00 uur
Kosten: € 10 voor OVN (aspirant)leden en voor niet-leden € 35
ADAP accreditatie: 1,5 KP-punt (onder voorbehoud, in aanvraag)


Klik hier om je in te schrijven.
Wij sluiten de inschrijving voor deze scholing op 6 oktober 2021 om 12.00 uur. 

Inschrijving kan alleen via een iDeal-betaling worden voldaan. Komt u van buiten Nederland neem dan contact met ons op via info@optometrie.nl . 
 


Lees verder