Datum: 20 december 2023

Webinar 'Keratoconus, van diagnostiek tot en met behandeling'Opspronkelijke datum van de webinar: 4 april 2022 van 19.30 uur - 21.00 uur
Nu beschikbaar voor terugkijken tot 20 december 2023.

Inhoud

Tijdens het webinar over keratconus wordt van diagnostiek tot chirurgische behandeling of met contactlenzen besproken. Wanneer heeft iemand een keratoconus? En welke oorzaken kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling ervan? Wanneer zijn contactlenzen niet meer de beste behandeling van een keratoconus en moet er overgegaan worden op een chirurgische ingreep? En welke indicaties zijn er voor welke chirurgische ingreep?
Tijdens dit webinar komt het allemaal aan bod en nemen oogarts Ruth Lapid – Gortzak en optometrist Cristian Mertz je mee in alle facetten van de diagnostiek tot de behandeling van keratoconus zodat je kennis weer up to date is.  

Programma

Titel Spreker
Opening door de voorzitter Gabriëlle Janssen
Keratoconus - diagnose, epidemiologie, topografie en behandeling  Dr. Ruth Lapid – Gortzak
Contactlenzen en keratoconus Cristian Mertz
Vragen en afsluiting Gabriëlle Janssen
Einde webinar  


Kosten terugkijken: OVN leden € 15, OVN aspirantleden € 3,75 en voor niet-leden € 45. 
NB. Inschrijving kan alleen via een iDeal-betaling worden voldaan. Komt u van buiten Nederland neem dan contact met ons op via info@optometrie.nl.

ADAP accreditatie: 1,5 KP-punt 

Dr. Ruth Lapid – Gortzak

Oogarts UMC Amsterdam en Retina Driebergen: Keratoconus - diagnose, epidemiologie, topografie en behandeling

Tijdens dit webinar wordt de oorzaak en associaties van keratoconus besproken. Er wordt uitleg gegeven over de interpretatie van corneatopografie aan de hand van voorbeelden in de praktijk. Ook worden er verschillende alternatieven voor de behandeling van keratoconus besproken, afhankelijk van het stadium, waarbij een toelichting gegeven wordt met welke selectiecriteria rekening moet worden gehouden.
Aan het einde van de lezing ben je up to date met de kennis van nu.

CV
Dr. Ruth Lapid – Gortzak heeft haar aandachtsgebied op cataract, cornea en refractiechirurge en zij is verbonden aan de afdeling oogheelkunde UMC Amsterdam en Retina Total Eye Care in Driebergen.
Zij is opgeleid aan de Hebrew University of Jerusalem (Magna Cum Laude), Ben Gurion University of the Negev en University of Toronto. In 2010 is zij gepromoveerd op resultaten van refractiechirurgie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1991 is zij actief in het verrichten van onderzoek, in de jaren 90 van de vorige eeuw bij Prof. Dr. David BenEzra op het gebied van immunomodulatoren bij allergische conjunctivitis (Jeruzalem), later op het gebied van resultaten van PLK en DSEK (Toronto) en sinds 15 jaar in Nederland op het gebied van cornea, cataract en refractiechirugie.
Ruth is bestuurslid van de NIOIC, actief op nationale en internationale oogheelkundige congressen als deelnemer, maar ook als genodigd spreekster. 


Cristian Mertz

Optometrist bij Oculenti: Keratoconus en visuele prestaties met verschillende contactlenzen 

Keratoconus wordt gekenmerkt door een progressieve verdunning en vormverandering van de cornea. Het is een niet-inflammatoire ectasie van de cornea die onregelmatig astigmatisme, bijziendheid en protrusie induceert, wat leidt tot visusvermindering. Een bril kan in de vroege stadia van keratoconus aangemeten worden wanneer het astigmatisme laag is. In een gevorderd stadium zijn contactlenzen noodzakelijk om de visus te verbeteren, waardoor soms een invasieve operatie kan worden vermeden. Er zijn verschillende opties voor contactlenzen beschikbaar, waaronder torische zachte, corneale zuurstofdoorlatende, piggyback, hybride en scleralenzen. De keuze van een contactlens hangt af van de anatomische pasvorm op de cornea/sclera, het comfort dat de contactlens biedt en de visuele prestaties. Tijdens deze lezing zal ik alle opties van contactlenzen bespreken zodat je op de hoogte bent van de mogelijkheden van contactlenzen bij keratoconus. 

CV
Cristian Mertz is in 2009 als optometrist afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Daarna is hij gaan werken in verschillende contactlenspraktijken en ziekenhuizen waar hij zich richtte op het aanpassen van specialty contactlenzen. In 2012 begon hij als consultant voor Microlens waar hij zich de jaren daarna heeft beziggehouden met het creëren van nieuwe markten voor hun specialty contactlenzen in verschillende landen in Europa en Noord-Afrika. Uiteindelijk werd hij na de overname van Microlens door Ophtecs verantwoordelijk voor de business development en professionele service van de Europese tak van Ophtecs. In 2020 heeft hij de overstap gemaakt naar Oculenti, waar hij werkzaam is in verschillende ziekenhuispraktijken.

 

Deze scholing wordt gesponsord door:


Lees verder